Ga naar de inhoud

Onderzoek bevestigt: elektrisch goederenvervoer is kansrijk

Steeds vaker zijn lichte elektrische vrachtvoertuigen (LEVV’s) te zien in het straatbeeld. Vooral in binnensteden nemen deze voertuigen het werk van conventionele bestel- en vrachtauto’s over. De vraag is: hebben LEVV’s daadwerkelijk toekomst? En zo ja, hoe dan? De antwoorden komen van een onderzoek vanuit de Hogeschool van Amsterdam.

 

LEVV vervangt bestelauto

Electrocars waarmee postpakketjes worden bezorgd en winkels beleverd. Elektrische vrachtfietsen die worden gebruikt om maaltijden thuis te bezorgen. Elektrotrucks die worden ingezet voor het afleveren van kleinere bouwmaterialen. Stuk voor stuk zijn het Licht Elektrische VrachtVoertuigen (kortweg LEVV’s) waarmee inmiddels heel wat bedrijven hun goederen vervoeren. Twee jaar lang onderzocht de Hogeschool van Amsterdam de (on)mogelijkheden en bovenal de kansen van dit nieuwe type vervoer in met name de stadslogistiek. Het resultaat? In ieder geval is één conclusie dat 10 tot 15 procent van het huidige vervoer per bestelauto vervangen kan worden door vervoer via LEVV’s.

 

Stadslogistieke stromen

Ook Electrocar BV werkte aan het onderzoek mee, samen met verschillende andere leveranciers van elektrische (werk)voertuigen, logistiek dienstverleners, verladers, netwerkorganisaties, kennisinstellingen, gemeenten en de Hogescholen van Rotterdam en Arnhem en Nijmegen (HAN). De onderzoekers bekeken onder meer de potentie van LEVV’s voor stadslogistieke stromen. Immers, de vraag naar leveringen in binnensteden neemt toe en de logistiek wordt steeds fijnmaziger en tijdkritischer. Daarnaast bekeken de onderzoekers nieuwe logistieke concepten waarbij gebruik wordt gemaakt van LEVV’s. Het onderzoeksteam nam eveneens het aspect van technische ontwerpen en aanpassingen onder de loep. Evenals de bijbehorende beleidsvraagstukken, mogelijke businessmodellen en experimenten met nieuwe LEVV-concepten in de praktijk.

 

Heel wat kansen voor LEVV’s

De uitkomsten van het onderzoek maken duidelijk dat deze nog betrekkelijk jonge tak van sport – in het onderzoek wordt de oprichting van Electrocar BV in 2003 zelfs als startpunt genoemd – kansrijk is. Vooral voor de stadslogistiek. Het aandeel van elektrisch vervoer in de stadslogistiek lag in 2017 nog ver onder de 1 procent, daar valt dus nog winst te behalen. De ambitie van een aantal steden (waaronder Utrecht, Rotterdam, Nijmegen en Amsterdam) om de stadslogistiek in 2025 helemaal emissievrij te laten zijn, kan een extra stimulans zijn. Ook het bedrijfsleven biedt kansen. Bedrijven bieden klanten steeds meer opties voor de levering van goederen en diensten (‘vandaag besteld, vandaag bezorgd’). Vernieuwingen in het mobiliteitsbeleid van gemeenten brengen eveneens kansen met zich mee. En vergeet de kritische geluiden in de samenleving niet. Mensen willen graag een veilige route naar school, een plezierige woonomgeving en willen wonen in schone lucht. Ook dat levert kansen op voor een grootschaligere inzet van LEVV’s.

 

Ander logistiek concept

De onderzoekers wijzen echter ook op uitdagingen. Allereerst vragen licht elektrische vrachtvoertuigen om een ander logistiek concept. De inzet van elektrische vrachtvoertuigen blijkt namelijk vooral rendabel als de levering sneller kan worden uitgevoerd dan met een conventioneel voertuig. Dit vraagt om een logistiek concept met bijvoorbeeld uitsluitend binnenstedelijke ritten. Of om een concept met overslagpunten in de stad waarbij de extra kosten voor het overslaan op een hub (personeel, materieel, locatie) worden terugverdiend in de keten. En dit vraagt weer om plannings- en besturingssystemen die passen bij de laadcapaciteit en routes van de LEVV’s, geschikte ladingsdragers en geschikt personeel.

 

Nieuwe businessmodellen

Het onderzoek wijst verder uit dat light electric vehicles met name kansrijk zijn voor marktsegmenten die goederen met een beperkt gewicht en volume vervoeren. Denk aan sectoren met tijdkritische leveringen, pakket en post, kleinere zendingen in food, bouwlogistiek en servicelogistiek. Maar ook local-for-local retailplatforms, lokale foodleveringen (aan consumenten, horeca en speciaalzaken) en online levensmiddelen. Toch heeft groei alleen kans van slagen bij een schaalbaar businessmodel, zo blijkt uit het onderzoek. Maar die schaalbaarheid lijkt beperkt wanneer klanten eerst nog moeten worden gemobiliseerd om van de oplossing gebruik te maken. En ook als zij hun processen of systemen eerst nog moeten aanpassen. Of wanneer opschaling afhankelijk is van een grote uitbreiding van duurzame voertuigen terwijl het investeringskapitaal ontbreekt. Je zou kunnen zeggen dat het lichte elektrische vrachtvoertuig in de stadsdistributie vooralsnog een oplossing is naast andere oplossingen. Dus de inzet van LEVV’s naast andere voertuigen.

 

Technische aspecten

De technische aspecten komen ook aan bod in het onderzoek. LEVV’s zijn stil, wendbaar en uitstootvrij. Een ‘compact elektrisch distributievoertuig’ (een elektrotruck) neemt bovendien minder ruimte in beslag dan conventionele bestel- en vrachtauto’s. Of een goederenstroom zich leent voor LEVV’s, geeft het onderzoeksrapport aan de hand van een aantal criteria overzichtelijk weer.

 

Elektrische voertuigen van Electrocar BV

In de afgelopen jaren zijn verschillende voertuigen op de markt gekomen die voldoen aan de vereisten voor optimale stadsdistributie. Electrocar BV is leverancier van deze 100% elektrische voertuigen, waaronder de Cargolev TC en de Melex Cargo. De Cargolev elektrotruck is onze eigen ontwikkeling en het voertuig biedt zelfs meer laadvolume (tot 6m3) dan bestelauto’s van grotere afmetingen. De productie vindt plaats in Zevenaar. Goed om te weten: voor LEVV’s (en eigenlijk voor alle licht elektrische voertuigen, LEV’s) gelden diverse financiële voordelen. Zo wordt er geen BPM berekend en hoeft er geen wegenbelasting te worden betaald. Veel gemeenten en andere Nederlandse overheidsinstellingen bevorderen elektrisch rijden via subsidies en regelingen.

 

Benieuwd naar alle uitkomsten van het onderzoek? Bekijk het onderzoeksrapport ‘Stadslogistiek: licht en elektrisch’.

Neem voor meer informatie over de mogelijkheden van light electric vehicles in de stadslogistiek contact met ons op of bel +31 316 200091.

Brochure downloaden

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.