Ga naar de inhoud

Welke regels zijn op mij van toepassing?

Niet iedere electrocar mag zomaar op de openbare weg rijden. Er gelden regels voor het kenteken,
de snelheidslimiet en het rijbewijs.

 

Met welke electrocars mag ik de weg op?

Volgens de Nederlandse wet- en regelgeving mogen twee typen electrocars op de openbare weg:

  • een voertuig met kenteken.
  • een voertuig met afgeknotte driehoek.

 

Regels voor goederenvervoer

Voor een goederenvoertuig met afgeknotte driehoek geldt een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur. Het voertuig moet zijn ingericht voor goederenvervoer.

Als het voertuig op kenteken wordt gezet (of al staat), dan mag het harder dan 25 kilometer per uur.

 

Regels voor personenvervoer

In Nederland kunnen alleen goedgekeurde electrocars op kenteken worden gezet en rijden op de openbare weg. Dit betekent dat een golfkar nooit op de openbare weg mag rijden. Als de electrocar wordt gebruikt voor personenvervoer buiten eigen terrein, geldt als restrictie dat er maximaal vier inzittenden mee mogen. De enige uitzondering op deze regel zijn personentreinen. Een treintje bestaat uit een trekkend voertuig, ingericht voor personenvervoer, en één aanhanger die ook is ingericht voor personenvervoer. Om met deze treintjes op de openbare weg te rijden, moet een ontheffing worden verkregen van de wegbeheerder (gemeente of provincie).

 

Rijbewijs of niet?

Bestuurders van electrocars die op kenteken staan, moeten minimaal een B-rijbewijs hebben. Voor voertuigen met de afgeknotte driehoek is sinds juli 2015 minimaal het trekker-rijbewijs verplicht (T-rijbewijs). Wist u dat u bij verlenging van uw B-rijbewijs of bij een nieuw B-rijbewijs automatisch ook het T-rijbewijs krijgt?

 

Kentekenplicht

Naar verwachting veranderen de regels in de komende jaren. In veel omringende landen is de zogenaamde ‘kentekenplicht’ voor motorrijtuigen met beperkte snelheid al ingevoerd. In Nederland is dit nog niet het geval. Maar omdat het om Europese wet- en regelgeving gaat, zal deze kentekenplicht naar verwachting ook in Nederland zijn intrede doen. De verwachting is dat vanaf dan alle electrocars die gebruikmaken van de openbare weg, een kenteken krijgen. De voertuigen worden ingedeeld naar categorie, waarbij voor iedere categorie specifieke eisen gaan gelden.

 

Vragen over wet- en regelgeving?

Neem voor de antwoorden contact met ons op via telefoonnummer +31(0)316-20 00 91 of per e-mail via info@electrocar.eu.

Brochure downloaden

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.