Ga naar de inhoud

Wanneer is het T-rijbewijs verplicht?

Voor het besturen van motorrijtuigen met beperkte snelheid (de zogenaamde MMBS-voertuigen) op de openbare weg hebben chauffeurs een T-rijbewijs nodig. Hoe je aan zo’n T-rijbewijs komt? Op 2 manieren!

 

Rijbewijzen van vóór 1 juli 2015

Beschikt een bestuurder over een geldig B-rijbewijs dat vóór 1 juli 2015 is afgegeven, dan mag hij/zij een MMBS-voertuig besturen. Bij vernieuwing van het rijbewijs wordt het T-rijbewijs zonder extra kosten automatisch bijgeschreven. Tot deze vernieuwing wordt het B-rijbewijs als voldoende gezien.
Is een rijbewijs na 1 juli 2015 afgegeven en staat er geen T-rijbewijs op het rijbewijs aangeduid? Dan is het met dit rijbewijs niet toegestaan een MMBS-voertuig op de openbare weg te besturen. Het T-rijbewijs dient dan behaald te worden via een examen.

 

Via een examen

Het examen van het T-rijbewijs bestaat uit een theorie- en een praktijkexamen. Om te mogen deelnemen, moet een bestuurder minimaal 16 jaar zijn.

 

Let op!

Het is niet toegestaan een MMBS te besturen met een trekkerscertificaat. Tot 1 juli 2016 mocht het trekkerscertificaat worden ingeruild voor een T-rijbewijs, maar dat kan nu niet meer. Rijdt u in een electrocar op kenteken? Dan is een regulier B-rijbewijs vereist.

 

Heeft u vragen of wilt u weten welke regels op het gebruik van uw elektrotruck(s) van toepassing zijn? Neem dan contact met ons op.

Brochure downloaden

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.