Ga naar de inhoud

Registratieplicht voor MMBS-voertuigen

Voor Motorrijtuigen Met Beperkte Snelheid (MMBS) op de openbare weg geldt sinds 1 januari 2021 een registratieplicht. Lichte elektrische voertuigen die al in gebruik zijn, moeten ook worden geregistreerd.

 

MMBS bij de RDW registreren

De registratie verzorgt de RDW en kan tot en met 31 december 2021 online. Ga naar de RDW-pagina en vul de gevraagde gegevens in. Van belang is dat het voertuig bij gebruik op de openbare weg voldoet aan de Regeling voertuigen. Zo moet het voertuig onder andere voorzien zijn van volledige verlichting, ruitenwisser en dergelijke. Na controle van de gegevens maakt de RDW het kentekenbewijs in orde en stuurt deze samen met de tenaamstellingscode op. Na 31 december 2021 kan registratie alleen nog via een keuring bij het keuringsstation.

 

Kentekenplaat op MMBS

Een andere wijziging is dat voor elektrotrucks die harder rijden dan 25 km/h, voortaan een kentekenplaat verplicht is. Voor voertuigen die niet harder gaan dan 25 km/h, is een kentekenplaat voorlopig nog niet verplicht. Die verplichting wordt pas per 1 januari 2025 ingevoerd. Tot die tijd mag de plaat al wel gemonteerd worden.

 

Type kentekenplaat

Er bestaan meerdere soorten kentekenplaten die gebruikt mogen worden. Namelijk een langwerpig, driehoekig en een motorfiets kenteken. Het kenteken moet aan de achterzijde van het voertuig worden bevestigd. Tip: geef het kenteken door aan uw verzekeraar. Dit is van belang vanwege de wettelijke aansprakelijkheid.

 

APK

Voor de meeste (land)bouwvoertuigen geldt sinds dit jaar naast de registratieplicht, óók een APK-plicht. Het goede nieuws is dat deze nieuwe verplichting -op dit moment- niet geldt voor MMBS-voertuigen. Dus uw electrocar hoeft níét APK gekeurd te worden.

 

Keuzehulp MMBS registratie

Heeft uw elektrische werkvoertuig al een kenteken? Bijvoorbeeld omdat het een voertuig is in de categorie N1 of L7e? Dan gelden de nieuwe registratieregels niet voor uw voertuig. Uw voertuig is namelijk geen MMBS. Op de nieuwe regels gelden wel enkele uitzonderingen, zoals voor voertuigen die nooit op de openbare weg komen. Om er zeker van te zijn dat u het goede regelt, kunt u de keuzehulp van de RDW invullen.

 

Meer informatie

Kijk voor meer info op de website van de RDW. Of stel uw vraag aan een medewerker van Electrocar BV, hiervoor kunt u ons contactformulier gebruiken. Bijvoorbeeld als u het chassisnummer of de benodigde gegevens niet kunt vinden van uw CargoLEV, Melex, Goupil of Club Car elektrische voertuig. Wij helpen u graag verder.

Brochure downloaden

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.