Ga naar de inhoud

Klant in beeld: “Succes smaakte naar meer”

Klant in beeld:

Stichting Duurzaam Vervoer Houten: “Succes smaakte naar meer”

 

Toen na een proef met vervoer van minder mobiele inwoners in open elektrische personenvoertuigen de stekker eruit leek te gaan, besloot een groep enthousiaste vrijwilligers zelf het stokje op te pakken. Stichting Duurzaam Vervoer Houten vervoert sindsdien in een eigen Melex Electrocar inwoners naar hun plaats van bestemming binnen Houten. In het eerste jaar werden 14.000 kilometers afgelegd. Het tweede voertuig is recent afgeleverd. Een interview met bestuurslid Ruud van der Mee.

 

De Melex Electrocar voorziet dus in een duidelijke behoefte?

“Absoluut. De meeste ritjes zijn tussen de vijf en acht kilometer, dus tel maar uit hoe vaak onze electrocar wordt ingezet. Alleen al in het eerste jaar hebben we 2.200 ritjes gemaakt! Bovendien kregen onze chauffeurs bij een enquête het rapportcijfer 8,8 en onze telefonistes een 8,7.”

 

Waar gebruiken jullie het personenvoertuig zoal voor?

“De passagiers zijn vooral ouderen. De oudste is een dame van 96, maar ook jongere mensen met een tijdelijke of permanente mobiliteitsbeperking maken van het vervoer gebruik. Veelal gaan de ritjes naar afspraakjes bij de dokter, tandarts, fysiotherapie, naar clubjes, het treinstation en ook gebruiken mensen de electrocar voor bezoekjes aan vrienden en kennissen.”

 

Wat heeft jullie doen besluiten een eigen electrocar in te zetten?

“Een aantal jaar werd er als proef een bescheiden aantal ouderen vervoerd met open Melex voertuigen, ook van Electrocar BV. Deze e-cars werden uitgeleend door Kids Lodge en ook de chauffeurs waren van dit kinderdagverblijf. De gemeente verleende subsidie. Op een goed ogenblik waren de voertuigen weer volledig nodig bij Kids Lodge voor het vervoer van de kinderen. Bovendien waren de chauffeurs betaalde krachten, dus er moest geld bij. Ook de gemeente wilde ermee stoppen. Men dacht dat het om maar weinig mensen ging. Wij dachten daar anders over. Na een enquête hebben we, samen met de directie van Kids Lodge en vertegenwoordigers van diverse belanghebbende bonden, de Stichting Duurzaam Vervoer Houten opgericht. De stichting wordt volledig bemand en gerund door vrijwilligers.”

 

Een aanrader voor andere plaatsen?

“Zeker voor plaatsen waar, net zoals Houten, weinig openbaar vervoer is. Het geeft ouderen en mensen met een beperking een stuk mobiliteit. Ook draagt het bij aan de bestrijding van eenzaamheid. De passagiers zijn allen inwoners van Houten. We kunnen niemand in deze prachtige fietsstad, als men zelf niet meer kan fietsen of een eind lopen, achter de geraniums laten zitten. Daar doen we het voor. Niemand krijgt bij ons betaald, maar we krijgen er veel dankbaarheid voor terug en die is onbetaalbaar.”

 

En de gemeente?

“Die is nu ook overtuigd. Het persbericht over ons succesvolle, eerste jaar heeft ertoe geleid dat we van de gemeente €30.000,- hebben gekregen om een tweede electrocar aan te schaffen. De 29 leden van de gemeenteraad hebben dit unaniem besloten. Iedereen op één lijn is een unicum!”

 

Welke aanpassingen heeft het huidige en het nieuwe voertuig?

“Ons eerste voertuig hadden we al uitgerust met deuren en een kachel; onze gebruikers zijn qua gezondheid toch kwetsbare mensen, maar ook de vrijwillige chauffeurs mogen niet in de kou zitten. De nieuwe Melex Electrocar heeft een achteruitrijcamera, om de kans op schade te beperken. Tenslotte rijden de voertuigen vaak door een gebied met veel obstakels, zoals paaltjes en bloembakken. Ook in een stevige handgreep voor het in- en uitstappen is voorzien en in de laadbak voorzieningen om rollators, boodschappen, boodschappenkarren en opvouwbare rolstoelen goed en veilig te kunnen vervoeren. Het tweede voertuig is sinds half december operationeel, waardoor we nog meer Houtenaren de benodigde mobiliteit kunnen bieden.”

Brochure downloaden

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.