Ga naar de inhoud

Is elektrisch rijden minder belastend voor het milieu?

Op verjaardagfeesten heeft iedereen wel een mening over het nut of juist de valse belofte van elektrisch vervoer. In dit artikel zetten we de laatste inzichten voor u op een rij. Of wilt u al meteen de conclusie?
Dat mag ook: elektrisch is groener! Zelfs als er met grijze stroom wordt geladen.

 

 

Tijdens het rijden stoot een elektrovoertuig geen CO2, stikstof of fijnstof uit. Dit is perfect voor de luchtkwaliteit in de directe omgeving van het voertuig. Maar er wordt natuurlijk wel gebruik gemaakt van elektriciteit om de batterijen op te laden. Doet men dit met groene stroom, bijvoorbeeld van wind- of zonne-energie, dan blijft de uitstoot nul. Rijdt een volledig elektrisch voertuig op de ‘gemiddelde’ stroom uit het Nederlandse elektriciteitsnet – opgewekt uit een mix van gas, kolen en duurzame energie – dan bedraagt de uitstoot circa 60 tot 70 gram CO2/km. Dat is veel minder dan de directe uitstoot van de gemiddelde benzine- en dieselauto: die bedroeg in het jaar 2008 154 g/km. De indirecte emissie, dat is de CO2 die vrijkomt bij de winning van olie en de productie van benzine en diesel, zit daar dan nog niet bij in..

 

Naast bovenstaande cijfers zijn er ook nog de gegevens uit de praktijk. Waar een verbrandingsmotor vaak bij korte stops en starts stationair blijft draaien verbruikt een elektrovoertuig geen energie (=geen uitstoot!). Ook het instellen van een beperkte snelheid bij elektrische werkvoertuigen zal voor een lager energieverbruik zorgen, wat evenredig in verband staat met een lagere indirecte CO2 uitstoot.

Brochure downloaden

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.