Ga naar de inhoud

Een lithium-ion of loodzuur accu?

Waar doet u nu verstandig aan: een lithium-ion accu of toch een loodzuur variant? Feit is dat beide accu’s voor- en nadelen hebben. We nemen de lithium-ion accu onder de loep.

 

Voordelen van lithium-ion accu’s

  • Onderhoudsvriendelijk: Hét grote voordeel van een lithium-ion accu is dat het onderhoudsvriendelijk is. Er hoeft géén water te worden bijgevuld. Bij een loodzuur pakket moet dit wél. Het batterijmanagementsysteem regelt daarnaast het laden en ontladen, waardoor het accupakket is beveiligd tegen diep ontladen en overladen. Het lithiumpakket is daarmee een stuk onderhoudsvriendelijker.
  • Tussentijds opladen: Een lithium-ion accu kan tussentijds opgeladen worden. Het laden loont bijvoorbeeld tijdens een pauze al. Hoe snel en hoe veel er bijgeladen kan worden, is afhankelijk van de lader en het type accupakket.
  • Levensduur: Een lithium-ion accupakket heeft een hoger aantal laad- en ontlaadcycli en gaat daarom in verhouding langer mee dan een loodzuur pakket. Afhankelijk van het type accu is dit factor twee tot vier ten opzichte van het aantal cycli van een loodzuur pakket. Bijkomend voordeel van een lithiumpakket is dat de levensduur minder afhankelijk is van het juiste dagelijkse gebruik en zorg.
  • Wat nog meer: Een lithium-ion accu is een gesloten systeem. Dit betekent dat er geen gassen, dampen en zuren vrijkomen bij het opladen van de batterij. Ook zorgt een lithium pakket voor een aanzienlijke gewichtsbesparing en neemt minder ruimte in beslag ten opzichte van loodzuur accu’s. En last but not least: bij lagere temperaturen levert een lithium-ion accu ook optimale prestaties!

 

Hoe zit het met de TCO?

Een lithium-ion accupakket is in aanschaf duurder dan een loodzuurpakket. Wat het kostbaar maakt? Het accupakket in combinatie met het batterijmanagementsysteem. Via dit systeem functioneert de accu goed en veilig. De techniek van de lader is hier volledig op afgestemd en dat leidt tot een hogere aanschafprijs. Ondanks deze hogere aanschafkosten, hoeven de totale kosten over de gehele looptijd (de TCO) niet hoger te zijn dan de kosten van een loodzuur accupakket. Dit heeft er mee te maken dat een loodzuur accupakket tijdens de gehele looptijd van een elektrotruck meestal een keer vervangen wordt en tevens andere onderhoudskosten met zich mee brengt.

 

Altijd een lithium-ion pakket?

Welk accupakket voor uw elektrische voertuig het meest geschikt is, hangt sterk af van de toepassing en het gebruik van het voertuig. Maar ondanks de voordelen van lithium-ion, blijft een loodzuur accu bij lichte toepassingen óók een goede oplossing. Onze specialisten denken graag met u mee. Want vergeet niet: het accupakket is een belangrijk onderdeel tijdens het samenstellen van een licht elektrisch voertuig.

 

Wat is de beste oplossing voor u?

Benieuwd welk accupakket voor uw voertuig de beste oplossing is? Wij helpen graag met het maken van de beste keuze. Neem contact met ons op!

Brochure downloaden

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.